Saturday, 24 December 2011

Žafranova rižota

rižota iz žafrana ima zelo malo sestavin, zato je pa pomembno, da so te kvalitetne.

Riž z žafranom
Ta rižota je zelo pogosta priloga v italijanski kuhinji. Italijanske rižote so precej različne od riža, ki ga pripravljajo na vzhodu. Kuhamo jih v malo vode, ki jo stalno dolivamo ob mešanju, ki je ne pokuhamo niti na koncu.
Poznamo več vrst riža, jaz sem uporabila vrsto arborio, ki je primerna za rižote, saj med kuhanjem vpija veliko vode in omake. Zato je riž zelo okusen. Za pripravo rižot odsvetujem uporabo riža parboiled. Ta riž je bil že termično obdelan, kar skrajša čas priprave riža, poleg tega se tako obdelan riž ne prekuha. Parboiled riž je neprimeren, saj vpija malo tekočine med kuhanjem, zato rižota ni tako dobra.


Sestavine
riž
čebula
žafran
olje
voda ali juha (po želji polovica jušne kocke)
sol


Čebulo olupimo in jo zrežemo na polovico. Riž in čebulo na hitro popražimo na oljčnem olju. Prelijemo z vodo in pustimo, da se riž skuha. Vode ne sme biti preveč, saj mora riž popiti sok, ki ga bo izpustila čebula.
Malo preden bo riž gotov dodamo žafran in solimo.

Riž v katerega sem dodala žafraniko


1g žafrana









Na sliki lahko vidite razliko med žafranom in žafraniko. Jaz ne maram metati hrane poč in zato še vedno imam žafraniko in jo občasno tudi uporabljam, se pa ne more primerjati z žafranom. V majhni rumeni vrečici je 1g žafrana. Ki bo dal rižoti veliko več barve in okusa v primerjavi z žafraniko.

Če/ko boste kupili žafran, boste razumeli pomen reka Drag kot žafran.

No comments:

Post a Comment