Medenjaki
300 g medu
200 g masla
100 g kanditi (pomaranča in/ali limone)
2 jajci
750 g polnozrnate moke
150 g grobo mletih mandljev ali orehov ali lešnikov
mleko po potrebi
mešanica dišav (cimet, klinčki, muškatni orešček, ingver, poper, kardamom)
ščepec soli
2 pecilna praška
Zelo pomembno pri tem pecivu je, da mandlje ne zmeljemo z mikserjem, saj se s tem segrejejo, spustijo olje in postanejo grenki. Jaz sem jih grobo stolkla kar v možnarju.
V receptu tudi ni sladkorja, saj sem dodala sladke kandite, ki sem jih sama pripravila doma in ti imajo že dovolj sladkorja. Seveda lahko kandite izpustite, če vam niso všeč in v tem primeru dodajte še npr. 70g sladkorja ali celo 120g, če imate radi zelo sladke medenjake.
Priprava
Med damo v kozico in segrejemo na 40 stopinj, zamešamo vanj maslo in nato še jajca, ko se dovolj ohladi. Ostale suhe sestavine zmešamo v drugi posodi in jim nato primešamo medeno mešanico. Če je testo zelo trdo, dodamo malo mleka. Testo naj počiva v hladilniku vsaj eno uro, še bolje čez noč.
Po celi noči v hladilniku je bila masa zelo trda, nič lepljiva in sem jo lahko zelo lepo oblikovala. Zvaljala sem klobaso, zrezala kolobarčke, ki sem jih oblikovala v kroge.
Ppečemo jih pribl. 15 minut na 180°C; jaz sem jih pekla z ventilacijo, saj sem pekla 2 pekača na enkrat, zato sem zmanjšala temperaturo na 150°C.
Po želji lahko še tople medenjake pomočimo v sladkorni led: 1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu.
No comments:
Post a Comment