300 g medu
200 g masla
100 g kanditi (pomaranča in/ali limone)
2 jajci
750 g polnozrnate moke
150 g grobo mletih mandljev ali orehov ali lešnikov
mleko po potrebi
mešanica dišav (cimet, klinčki, muškatni orešček, ingver, poper, kardamom)
ščepec soli
Zelo pomembno pri tem pecivu je, da mandlje ne zmeljemo z mikserjem, saj se s tem segrejejo, spustijo olje in postanejo grenki. Jaz sem jih grobo stolkla kar v možnarju.
Priprava
Med damo v kozico in segrejemo na 40 stopinj, zamešamo vanj maslo in nato še jajca, ko se dovolj ohladi. Ostale suhe sestavine zmešamo v drugi posodi in jim nato primešamo medeno mešanico. Če je testo zelo trdo, dodamo malo mleka. Testo naj počiva v hladilniku vsaj eno uro, še bolje čez noč.
Po želji lahko še tople medenjake pomočimo v sladkorni led: 1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu.
No comments:
Post a Comment