Tuesday, 20 December 2011

Pita iz jabolk, skute, rozin, prekrita z meringo


Pita iz jabolk, skute, rozin, prekrita z meringo

Idejo za to pito sem dobila na italijanski TV oddaji. Nekoliko sem jo sicer priredila glede na sestavine, ki sem jih imela v hladilniku. Pa tudi količine sestavin sem določila po sistemu "od oka", saj jih v oddaji niso povedali.



Sestavine:
Listnato testo
3 srednje velika jabolka
80ml mleka
80ml smetane
rozine, cc 50g (po želji lahko tudi izpustite)
rum (lahko tudi izpustite)
3 jajca
100g sladkorja
cimet
sok pol limone in lupina
nekaj žlic vode
ščepec soli

Jabolka olupimo in zrežemo na koščke, dodamo limonino lupino in pokapamo s sokom polovice limone , da ne oksidirajo. Rozine operemo in jih namočimo v rumu, ki jih bomo kasneje odcedili in dodali jabolkam. V posodici zmešamo 80ml mleka, 80ml smetane 2 rumenjaka in eno celo jajce.

Pekač namastimo ali pa pokrijemo s papirjem za peko v katerega položimo zvaljano listnato testo, ki naj prekriva tudi rob pekača. Testo obložimo z jabolki, rozinami in vse prelijemo s smetano, mlekom in jajci.
Pečemo v pečici 20 do 30 minut na 180 stopinj.


Meringe

Malo preden vzamemo pito iz pečice naredimo iz preostalih 2 beljakov meringe.

V nekaj žlicah vode stopimo 100g sladkor in ga kuhamo toliko časa, da se zgosti in naredi "nitko". Stopljeni sladkor se mora lepiti med prsti.

Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v trd sneg. Snegu postopoma dodajamo stopljen sladkor.
Zmes z žlico položimo nad pito, ki smo jo vzeli iz pečice. Meringa je lahko neenakomerna, meni je tako lepša.

Pito pokrito z meringo pečemo še 20 do 25 minut na 120 stopinj, nikoli pa več kot 150 stopinji.
Meringe se bodo v tem času posušile in obarvale v svetlo rjavo, pita pa se bo spekla do konca.

No comments:

Post a Comment