Tuesday, 20 December 2011

Kandirane pomarančne in limonine lupine


Za pripravo kanditov sem se odločila, saj so po mojem obvezna sestavina medenjakov. Kupljenim kanditom pa ne zaupam...so preveč lepih in živih barv, da bi lahko bili naravni. Poleg tega pa nikoli ne veš, če so bile pomaranče in limone špricane.

Za ta recept svetujem uporabo ne šricanih, biološko pridelanih agrumov.


Klasična priprav kandiranih lupinic (dolga)

Potrebujete:
10 ne špricanih pomaranč ali limon z debelim olupkom
sladkor

olupek zrežemo na trakce, ki naj bodo debeli vsaj 1 cm. Najmanj 3 dni jih namakamo v mrzli vodi, ki jo 2 do 3 krat na dan zamenjamo. S tem bodo zgubili grenkobo.

Po treh dneh namakanja pripravimo v precej velikem loncu sirup, ki ga naredimo iz 2 deležev sladkorja in 1 deležem vode, v mojem primeru 200g sladkorja in 100ml vode. Sladkor, vodo in olupke pokuhamo nekaj minut, nato olupke odcedimo in jih položimo na papir za peko. Sirup ne odvržemo, saj ga bomo še potrebovali. Olupki se morajo sušiti 24 ur.

Naslednji dan ponovno vzamemo olupke in jih ponovno za 2 minuti pokuhamo v vrelem sirupu. Olupke odstranimo in jih sušimo 24 ur.

Kandirane pomarančne lupine. Na levi so primerne za okraševanje sladic.
Tiste na desni bom pa uporabila za medenjake
Ta postopek ponovimo še naslednja 2 dni.

Če želimo povaljati kandite v grobo mletem sladkorju, moramo to storiti zadnji dan. Kandite še zanjič pokuhamo v sirupu, jih odcedimo, ko se nekoliko ohladijo jih povaljamo v sladkorju.


Hitra priprava

Zrežemo olupke pomaranč na trakove. Olupke položimo v vrelo vodo in jih pokuhamo za 2 minuti. Počakamo, da se voda ohladi in jo zavržemo. Olupke položimo v čisto hladno vodo in ko zavrejo jih ponovno kuhamo 2 minuti. Počakamo, da se voda ohladi in jo zavržemo. Postopek ponovimo še tretjič.

Olupke odcedimo in jih stehtamo. V lončku pripravimo sirup iz sladkorja in vode, oboje mora biti enako teži olupkov, npr. imamo 100g olupkov, pripravimo 100g sladkorja in 100g vode. Olupke pokuhamo v tem sirupu dokler voda ne izhlapi in se sirup posuši. Pri tej operaciji moramo biti pozorni, saj se sirup ne sme karamelizirat, ampak samo zgostit. Kandite postavite na papir za peko, da se posušijo.

No comments:

Post a Comment