Wednesday, 21 December 2011

Čokoladni in lešnikovi dražeji

To je zelo enostaven in hiter recept, ki ne potrebuje pečenja.
Te dražeje pripravljam kot darilo za božič. Največja težavnost tega recepta je, se zadržat in ne pojest vseh dražejev.
Pomembno je še, da med segrevanjem čokolada ne preseže temperature 60 stopinj. Nad to temperaturo se začnejo ločevati maščobe od drugih sestavin čokolade. To lahko pokvari sladico! Jaz sem počasi topila čokolado, ko je bila voda pretopla sem kar ugasnila ogenj. Med tem se pospravljala iz in v pomivalni stroj. V kuhinji se vedno najde delo :)

Sestavine
300g črne čokolade
180g grobo mletih praženih lešnikov
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu

Postopek


Pražene lešnike na grobo zmeljemo, veliki naj bodo za približno polovico lešnika. Jaz sem jih kar z možnarjem.

V vodni kopeli stopimo čokolado. Vodno kopel pripravimo tako, da v večji lonec natočimo vodo in ga postavimo na ogenj, v ta večji lonec postavimo manjši v katerega damo čokolado. Priporočam, da imam manjši lonec ročaje, ki se bodo naslonili na rob večjega lonca. Tako vam manjši lonec ne bo mogel pasti v vodo.

Ko je čokolada stopljena, ji dodamo 2 žlici sladkorja v prahu in dobro premešamo. Nato dodamo še grobo mlete lešnike.
Na tej sliki se kar lepo vidi kako se lahko kuha v kopeli. V večji lonec sem
 nalila vodo in ga postavila na ogenj, manjšega, v katerem je čokolada, pa v večji lonec.



Z žličkama oblikujemo dražeje in jih postavimo na papir za peko.

Počakamo, da se ohladijo.






No comments:

Post a Comment