To je recept, ki ga vedno pripravlja moja mama, obstaja pa še malo morje različic tega recepta.
Sestavine
artičoki (1 ali 2 po osebi)
česen
krušne drobtine
poper
sol
Artičokom odrežemo pecelj, ki ga bomo kasneje uporabili. Odstranimo eno ali dve vrsti zunanjih listov, saj so najbolj trdi in odrežemo vrh artičoka. Artičoke umijemo pod tekočo vodo in jih obrnemo z navzdol, da se bo lahko voda odcedila.
Aričoke odcedimo in jih razpremo, nadev razdelimo na glede na število atičokov in z njim napolnimo predvsem zunanje liste, saj so najbolj trdi in najmanj okusni.
Kot prilogo ponudimo riž z žafranom.
Različice in nasveti
- v filo za artičoke lahko dodate eno ali dve žlici naribanega parmezana
- akrtičokine peclje lahko olupite, ohranite cele in jih skuhate skupaj z artičoki (peclji so zelo dobri, a tako so aričoki manj okusni)
- če nameravate očistiit artičoke že kakšno uro pred pripravo recepta, jih namočite v vodo z limono, da ne bodo oksidirali
Kako jemo artičoke
Tako pripravljene artičoke jemo z rokami. Zunanji listi artičok so trdi in jih zato iz njih postrgamo mehki in jedljivi del kar z zobmi. Ko se prebijemo čez zunanje liste, so v notranjosti mehki in mladi lističi, ki jih lahko pojemo kar cele. Ko smo pojedli vse lističe, moramo na koncu še odstraniti "brado" akričokom in nato lahko pojemo še spodnji del (glej sliko).
No comments:
Post a Comment